16 millió kilométer a levegőben: az igazi Egek Ura

A levegőben megtett 10 millió mérföld. Körülbelül 16 millió kilométer. Ekkora távolságot kellene megtennünk, hogy a Földet 400-szor megkerülhessük. Vagy oda-vissza elruccanjunk hússzor a Holdra. Esetleg Ferihegyről New Yorkba repüljünk 4097-szer. 29 év alatt ennyit utazott összesen Tom Stuker, amerikai üzletember, gépjármű-értékesítési tanácsadó: s mindezt egyetlen légitársaság, a United pontosan 5962 járatának fedélzetén!

Stuker 1982-ben csatlakozott a United frissen beindított Mileage Plus törzsutas programjához, s elmondása szerint ekkoriban még halálosan félt a repüléstől, ami viszont munkájához elengedhetetlen volt. Az első 5 millió mérföld lassan, 19 év alatt gyűlt össze, de az elmúlt évtizedben belehúzott: alig 10 év alatt gyűjtötte a második 5 milliót. Ma már azt mondja, úgy érzi, valami nem stimmel, ha repülés nélkül telik el egy hét számára. 

Stuker már eddig is a United egyik legértékesebb utasa volt, ezentúl garantáltan az lesz. Igazi sztárként kezelik, bárhol jelenik is meg a légitársaság gépein: nincs sorban állás, tülekedés, kis golfkocsival szállítják a repülőtér épületén belül. Természetesen exkluzív telefonszám áll a rendelkezésére a járatfoglalásnál: viccesen mondja, hogy már megismerik a hangját: elég beleszólnia a telefonba és az operátor máris így üdvözi: "Jó reggelt, Mr. Stuker, miben segíthetek?"

Miután szombaton Stuker gépe földet ért a chicagói O'Hare repülőtéren, a United hatalmas ünnepségen köszöntötte. Kapott egy még exkluzívabb törzskártyát (Titanium Mileage Plus), bekeretezve az eredeti, 1982-es törzsutas-szerződését, egy repülési naplót, amelyben az összes útja szerepel, s egy United-festésű Boeing 787-es makettet. (Mire összegyűlik a 15 millió mérföldje, talán rendszerbe is állhat-amekkora késések vannak a 787-es programban...Persze valójában a jövő év elejére várják az első Dreamlinert.)

De a legnagyobb meglepetés még ezután következett: az épület előtt parkolt a United Boeing 747-400-asa, amit Thomas Stukerről neveztek el!

Stuker igazi média híresség lett: a Spike TV 6 epizódra szóló szerződést kötött vele egy "Car boss..." címet viselő reality show-ra, amelyben Stuker, a "világ legjobb autókereskedője"  bajba jutott autókereskedések segítségére siet minden kontinensen, igyekezve megmenteni őket a csődtől. Természetesen a sorozatban fontos szerepet kap majd a United és az utazás is...

Persze mindenki azt gondolja, hogy Stuker csak a munkájának él, ám ez korántsem így van. Törzsutasként számos ingyenjegyet is kap évente, amelyekkel igazán exkluzív helyekre is elutazik feleségével: "évente 4-5 nászutat tartva". Jól hangzik, nem?

Stuker talán eddig a "legismeretlenebb sztár" volt. Ám története szolgált alapul a 2009-es Up in the Air (Egek Ura) című filmhez, amelyben a George Clooney által alakított Ryan Bingham szintén 10 millió mérföldet utazik, miközben világszerte cégeket épít le és emberek százait rúgja ki. Ennél Stuker munkája csak jobb lehet... Beszámolunk majd a 15 millióról is!