9/11 - Hogyan ürült ki az amerikai légtér?

Közeledik a 2001. szeptember 11-i szörnyű terrortámadások tizedik évfordulója, de most hadd ne az eltérített és repülő bombaként használt gépekről, személyzetükről és utasaikról írjak, ahogy ilyenkor szokás, sajnos nem is kicsit hatásvadász módon, hanem inkább a támadások azonnali hatását mutassam be az amerikai légi közlekedésre.

Az Egyesült Államokban légterében naponta több mint 80 ezer járat közlekedik: a Keleti Part légi folyosói és repülőterei a világ legzsúfoltabbjai. Amikor szeptember 11-én reggel alig másfél óra alatt 4 repülőgépet kerítettek hatalmukba terroristák és milliók szeme láttára változtatták tűzgolyóvá őket, a hatóságok a földön tartották az ÖSSZES indulásra készülő repülőgépet, a már levegőben lévőknek pedig azonnal le kellett szállniuk.

Az Európából érkező gépeket visszafordították, vagy kanadai és mexikói repülőterekre irányították. Három teljes napig az Egyesült Államok semmilyen nemzetközi járatot nem fogadott!

Az USA-ban átlagosan két másodpercenként száll fel egy repülőgép, így el tudjuk képzelni, mit is jelentett ez a korlátozás. Hogy ez könnyebben menjen, nézzük meg az FAA és a NASA Ames Kutatóintézet által közösen készített animációt, ami azt szemlélteti, hogyan fogytak el a repülőgépek hirtelen az ország légteréből. Megdöbbentő!