Ők minek mondják a hamut?

Ez a mai poszt csak érintőlegesen szól a repülésről. Tegnap eleget borzonghattunk a veszélyes nepáli repülőtéren, ideje egy kicsit a földön maradni. Ezt persze nem mindenki teszi szívesen, különösen, ha lefoglalt repülőjegye van, s a repülőtéren tudja meg, hogy a járatát törölték. A szokásos, kommersz okok (műszaki hiba, hó, sztrájkok) helyett az utóbbi időben egyre gyakrabban parancsolja a gépeket földre a vulkáni hamu is. Európa légi közlekedésében immáron két alkalommal is izlandi vulkánok okoztak fennakadásokat, most pedig Chilében tört ki egy régóta szunnyadó tűzhányó,  vulkáni hamufelhőt és izzó törmeléket lövellve ki magábóltöbb mint 10 kilométeres magasságba, teljesen megbénítva a kereskedelmi repülést nemcsak Chilében, de Argentína több repülőterén is.

A kitörő vulkánról és a hamufelhőről bámulatos felvételeket készítettek. Gyűrűk Ura rajongók előnyben: ilyet csak Mordor fölött láttunk eddig.

 

Forrás: Getty

Villámokkal pedig még fantasztikusabb:

A kép forrásáért klikk: ide

Mondanom sem kell, Argentínában és Chilében nem kellett bonyolult matematikai modellekkel számolgatni, merrefelé is terjed a hamufelhő: egyelőre olyan vastagon borít mindent, hogy sok helyen esély sincs a repülési tilalom feloldására: így Buenos Aires is gyakorlatilag megbénult. Az argentínai San Carlos de Bariloche repülőterén például néhány órával ezelőtt ez volt a helyzet:

 

Kép:innen

Reméljük, hamarosan javul a helyzet, s Argentínában és Chilében is hazajut mindenki épségben. Addig is: melyik légitársaság milyen gépe rejtőzik a hamutakaró alatt?