Malvinka

Egy minden elismerést megérdemlő vállalkozásra hívnám fel a figyelmét mindenkinek, aki szereti a repülést és lázba hozzák a régi repülőgépek, különösen a magyar felségjelzésűek. Egy csoport lelkes, többé-kevésbé amatőr repülésbarát elhatározta, hogy a Ferihegy Repülőgép Emlékpark régi, szovjetektől kapott IL-14-es repülőgépét a MALÉV 1950-es évekbeli festésével újítják fel. A 23 éves "Csipkerózsika-szendergés" után, a kemény munkának, s az adományoknak köszönhetően most így néz ki a gép.

A gép megtisztításán és átfestésén kívül igyekeznek működőképessé tenni a fedélzeti műszereket, rádiókat is, s a poszt apropóját az adja, hogy 20-án délután sikeresen beindították Malvinka (a gép HA-MAL jelzése után ezt a becenevet kapta) jobb oldali hajtóművét is, csodálatos hanggal (és egy kis füsttel) ajándékozva meg a lelkes jelenlévőket.

Íme a videó az örömteli eseményről:

Az út persze még hosszú, különösen a ma még elérhetetlennek tűnő legdédelgetettebb álomig: egyszer repülőképessé tenni a régi Iljushint.

Addig is, adományokkal segíthetitek a projektet, illetve a közelben lakók a gépen végzett munkában is bizonyára hasznossá tehetik magukat.

Keressétek-támogassátok a lelkes repülésbarátokat és persze Malvinkát. A facebook oldalukat ITT éritek el. Az Emlékparkét pedig ITT.

(Ugye milyen eszméletlenül jól néz ki a MALÉV felirat akkori tipográfiája? Bár a '60-as évektől használt sem volt rossz- ezt meg is lehet csodálni ma is, hiszen a MALÉV születésnap tiszteletére az egyik Dash-8-ast retró színekre festették át. Zárásként egy kép- innen)