Nagyi a pilótaülésben

Halló! Hallóóó! Van itt még valaki, vagy már mindenki átpártolt valami szaftos politikai blogra? Remélem azért nem. Az elmúlt időszakban rengeteg munka szakadt rám, ami most sem lett kevesebb, de azért nem szeretném, ha eltűnne ez a blog. Tehát igyekszem a továbbiakban talán ritkábban, de legalább rendszeresen posztolni.

konyv_lecomber.jpg

Tinédzserkorom (amely szintén kerozinnal és a repülőmakettezésnél használt cianoakrilát ragasztóval szennyezett volt) egyik kedvenc repülős témájú könyve volt Brian Lecomber Az egyetlen esély című könyve (Talk Down az eredeti címe), amelyben egy fiatal párocska repülőgéppel indul egy romantikus hétvégét eltölteni, ám röviddel a felszállás után a gépet vezető férfi rosszul lesz (ekkor tanultam meg a subarachnoidealis vérzés fogalmát). A gépet a robotpilóta vezeti, s a közeli repülőtérről felszálló oktatónak a férfi repülésben teljesen járatlan barátnőjét kell gyorsan rádión megtanítania a pilótamesterség alapjaira, hogy le tudjon szállni. Nem mondom el a történet végét, hátha valaki el akarja olvasni (szerintem egyáltalán nem rossz)... Azt pedig ne kérdezzétek, hogy a könyv magyar kiadásának borítóján miért egy Barbie-színekre pingált vitorlázógép látható...Honnan jutott ez eszembe? Majdhogynem ugyanezt a történetet reprodukálta az élet pár napja az USA-ban, amikor egy idős házaspár Cessna 414A típusú magángépével Floridából hazafelé tartott Wisconsinba, s a gépet vezető idős férfi szívinfarktust kapott és meghalt.

Helen-Collins_2185121c.jpg

A Cessnát még a robotpilóta irányította, de már alig néhány mérföldre voltak a célállomástól, a wisconsini Cherry Land repülőtértől. Felesége, a 80 éves Helen Collins, bár vett néhány repülőórát évtizedekkel korábban, egyáltalán nem ismerte a Cessnát és nagyjából semmit sem tudott a repülésről. Amikor rádión segítséget kért, a repülőtérről egy pilóta, Robert Vuksanovic azonnal felszállt kisgépével és Helen gépe mellé repült, hogy rádión adjon gyorstalpaló tanfolyamot az idős hölgynek és segítsen "leimádkozni" a gépet.

vuksanovic.jpg

A képzésre nem sok idejük maradt, mert a Cessna üzemanyagtartályai szinte teljesen üresek voltak. Az első leszállási kísérletet meg kellett szakítania, mert túl magasan és túl gyorsan közelítette meg a futópályát. Vuksanovic irányítása alatt azonban sikerült átstartolnia, s teljes gázt adva újból a magasba emelkednie. A második megközelítés közben azonban világossá vált, hogy ez az utolsó lehetősége: elfogyott az üzemanyag és leállt a jobb oldali motorja, így mindenképpen le kellett szállnia. Ismét túl gyorsan érkezett, s a kilebegtetés sem sikerült jól, hiszen a gép orrfutóműve ért először földet. A Cessna elpattant a betonról, majd visszaesett: bár orrfutója kitört, megállt és a gép és pilótája minimális sérülésekkel megúszták az esetet. Sajnos, a mentők Robert életét már nem tudták megmenteni.

91317921-twinengine-cessna.jpg

Emergency-SturgeonBay2.jpg

Az eset tényleg csodával határos. Helen - szintén pilóta fia elmondása szerint - a számítógépet sem tudja használni, így fantasztikus teljesítmény, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült megtanulnia - az elismerés persze nagyban az "oktatóját", Robert Vuksanovicot is illeti - a gép irányítását úgy, hogy többé-kevésbé egy darabban a földre tudta tenni azt. Minden elismerést megérdemel a bátor nagymama, aki nem esett pánikba, s a férje halála jelentette sokk közepette is megőrizte lélekjelenlétét.A Wisconsini Repülési Hatóság nyilvánosságra hozta az eset hangfelvételeit, az alábbi videón egy számítógépes szimuláció látható, illetve néhány részlet a rádióforgalmazásból.