Hogyan utaznak a csomagok?

Az elmúlt hetekben nem nagyon volt időm a bloggal foglalkozni (na jó, egyáltalán nem): remek időzítéssel sikerült hazaköltözni Magyarországra, most pedig csak kapkodom a fejemet. Na, de hátha segít egy új poszt, ki tudja?

Eddig szinte kizárólag az utasokkal és a gépek személyzetével foglalkoztunk, megfeledkezve arról, hogy más is velünk együtt utazik a gépeken: a poggyász! Szinte mindannyian (túl) nagy csomagokkal érkezünk a repülőtérre, amelyek csak nagy szerencsével felelnek meg a légitársaságok egyre szigorúbb súlykorlátozásainak. (A Berlinből való hazaköltözésnél Norbi update-tel a bőröndömet 6 kilóval kellett 5 perc alatt lefogyasztanom - feladat sikerült, lehet, hogy messziről a Michelin-emberre hasonlítottam utána, mivel...khm...rétegesen voltam felöltözve...)

De félre az önzéssel, s legalább egyszer nézzük meg, mi is történik a feladott bőröndünkkel, miután eltűnik a szemünk elől a futószalagon. A Delta Légitársaság csinált egy rejtett (?) kamerás felvételt, amely során a bőröndbe szerelt kamerák rögzítették a repülést - a poggyász szemszögéből:

Persze ez így szép és jó, de sajnos nagyon sokszor csúszik homokszem ebbe a gépezetbe: szinte mindenkinek van már valamilyen (rém)története elveszett, megrongálódott csomagról, összetört kínai porcelánról, üvegszilánkos pálinkában ázó gatyákról. Az elcsent erről-arról még nem is beszéltünk... Tehát a Delta kampányfilmjét rögtön ellenpontozzuk egy nagyon vicces felvétellel Atlantából, amelyen az NBC akaratán kívül bemutatta, hová tűnhet néha a csomagunk? A légitársaság szintén a Delta volt... Tessenek a háttérre koncentrálni:

Az egyik legérdekesebb poggyász-történet egy Dave Carroll nevű kanadai zenészhez kötődik, akinek a 3500 dolláros Taylor gitárjának a nyakát törte el a United Airlines 2008-ban. A légitársaság nem volt hajlandó kártérítést fizetni, ezért a zenész írt egy tiltakozó dalt "United Breaks Guitars" címmel, amit feltöltött a youtube-ra. A videót egy nap alatt 150 ezren, egy hónap alatt 5 millióan nézték meg. Igazi PR-katasztrófa volt ez a United számára, amelynek a részvényei 4 nap alatt 10%-ot estek a videó megjelenését követően. Carroll még további két dalt írt. A trilógia hatására a légitársaság illetékesei mindent megpróbáltak, hogy mentsék, ami menthető: kárpótolták Dave-et, megígérték az ügyfélpolitikájuk drasztikus felülvizsgálatát, amelynek részeként a zenészt is meghívták, hogy előadásokat tartson a United alkalmazottaknak. (Az egyik előadóútja során egyébként elhagyták az egyik poggyászát...) Az eset igazi nyertese persze maga Carroll volt, akinek az első dala listavezető lett az iTunes slágerlistáján.

 

Kinek milyen története van a poggyászokkal kapcsolatban? Mi tört el, mit hagytak el? Kommentekben várjuk az élményeket.

Címkék: united, delta, poggyász