"Repülő" autók

Boldog új évet mindenkinek! Kicsit hosszabb kihagyás után folytassuk néhány látványos videóval. A repülőgépek technikai adatait böngészve olvashatjuk, mekkora is a mai modern gépek hajtóműveinek tolóereje. Mégis, nehéz elképzelni, hogy a puszta számok mögött mekkora erő is áll.

jet_blast_area_mousepad-p144084875237181772trak_400-crop.jpg

A Boeing 747-es egy-egy hajtóműve akár 28 tonna tolóerőt is képes kifejteni: de mire is elegendő ez? Azt szinte magától értetődőnek vesszük, hogy a 4 hajtómű levegőbe emel egy akkora gépet, amelynek össztömege jóval meghaladja a 400 tonnát, s csak a szárnyain 45 középkategóriás autó parkolhatna!De vajon mi történik akkor, ha egy (több) ilyen hajtómű mögé egy autó kerül, amikor éppen maximális tolóerőt ad le? Több televíziós csatorna is lecsapott a nem mindennapi látvánnyal kecsegtető demonstrációra: válogassunk most ezekből.A Top Gear egy Boeing 747-essel állított "szembe" egy Ford Mondeo-t és egy Citroen "Kacsát". Az eredmény? Íme:

 

Nem maradhatott ki a jóból a Mythbusters című műsor sem: szintén egy 747-es hajtóművei mögé vontattak egy taxit. Sejthető, hogy nem sokkal járt jobban, mint angol sorstársai, de arra még ők sem számítottak, hogy az aszfalt sincs biztonságban...

A SAT 1 ehhez képest "olcsójános" volt: mindössze egy Germanwings A319-est állított szembe egy jobb sorsra érdemes furgonnal. A végkifejlet? Azért igazán látványosra sikerült...

Konklúzió? Soha ne hajtsatok autóval egy éppen felszállásra készülő utasszállító mögé! Helyette: tartsatok 2012-ben is a Fékszárny Bloggal!