Egy szál kábelen a dzsungel fölött

A mai bejegyzéssel kivételt teszek: nem kifejezetten a repüléssel foglalkozik, de meglátjátok, a téma nem teljesen idegen a blogtól.

A történettel először egy angol nyelvkönyvben találkoztam. Az olvasmány egy kis faluról szólt, a kolumbiai dzsungel mélyén, az Andokban. Los Pinost a helyenként 400 méter mély Negro Völgy vágja el a külvilágtól, így a lakóknak két lehetőségük van a külvilággal való kapcsolattartásra: vagy a megerőltető két órás gyaloglás a kígyóktól hemzsegő őserdőn át, vagy a völgy felett kifeszített kábelen átsuhanni. A többség természetesen az utóbbit választja.

A két fa között feszülő kábelre egy fém csigakereket erősítenek, amelyből bőr kapaszkodók állnak ki. A vállaikra és derekukra primitív hámot erősítenek, s ezzel vágnak neki az egy perces útnak a tátongó mélység fölött, amely során időnként a 70-80km/h-ás sebességet is elérik. Fékezésre egyszerű fadarabok súrlódási energiáját használják, végszükség esetén pedig a kábel végén elhelyezett gumiabroncsok állítják meg az utasokat.

A két acélkábel (egy-egy mindkét irányba) az életet jelenti a falunak. Ez az egyetlen közlekedési eszköz, a gyermekek éppúgy ezzel járnak, mint a felnőttek. Az emberek ezzel szállítanak mindent, az élelmiszertől az építőanyagig. Egy-egy menet során olyan 40 kilogramm terhet tudnak átvinni biztonságosan, noha hivatalos teherbírás-vizsgálat természetesen soha nem készült.

 

Csodával határos módon, eddig egyetlen halálos baleset sem történt, noha például az építési faanyag szállításakor egy pici kilengés is elég a katasztrófához. A völgyre ráadásul gyakran rátelepszik a köd is, így a nagy fehér masszába száguldanak bele a kábel utasai. Mintegy kétszáz éve "repkednek" naponta akár többször is a falu lakói, s minden jel szerint nem is változik ez, hiszen a kolumbiai kormányzat szerint a falu alacsony népessége miatt soha nem térülne meg egy híd építése. S végezetül egy - sajnos nem túl jó minőségű - TV-tudósítás a kábelen iskolába járó gyerekekről. (Csak egy kicsit szenzációhajhász bulvárszöveggel: "Twice a day, every day...":-D)

Nem is olyan rossz a BKV, ugye? Canopy mint tömegközlekedés? Valaki?

 

Címkék: kábel, dzsungel