Rappelő, éneklő, táncoló utaskísérők - unalmas a biztonsági előadás?

A biztonsági bemutató... A repülés előtti percek kötelező eleme, amit a legtöbben annak rendje és módja szerint elengednek a fülük mellett, s végigásítoznak.

A bemutatót vagy a légi utaskísérők prezentálják, vagy monitoron nézhetjük meg az előre rögzített videót. Bár mindannyian tudjuk, hogy fontosak lehetnek az elhangzó információk, rendszerint senki sem figyel oda rájuk, s rém unalmasnak gondolja. A gyakorlott utazók legtöbbször már ezen a ponton mélyen alszanak, s csak a gép zökkenése  ébreszti fel őket leszálláskor.

Működhet ez másként? Lehetne az életbevágóan fontos információkat érdekesebben, szórakoztatóbban közölni? A kereskedelmi repülés túlzottan uniformizált világában a légitársaságok is nyitottnak látszanak erre, így egyre több alternatív előadásról tudunk. Ebből következzen itt egy kisebb csokor.

 Az Air New Zealand az idén indított egy teljesen új biztonsági videó sorozatot. Ebből kettőt mutatok itt be: az elsőben az amerikai egészség-guru, Richard Simmons vezetésével fitness-stílusban illusztrálják a teendőket, míg a másodikban a légitársaság rögbi iránti rajongását demonstrálják (Új-Zélandon mi mást?)- nagyon viccesen. (Köszönöm Daninak, hogy felhívta a figyelmemet az utóbbira.)

Hasonlóval próbálkozik a Southwest Airlines az USA-ban is. Egy csapásra sztár lett David Holmes légi utaskísérő, aki rap-stílusban adja elő a kötelező bemutatót. Nekem nagy személyes kedvencem. (A Southwestnél más légi utaskísérők más produkcióval próbálkoznak: az egyik középkorú hölgy például country-stílusban énekli el a biztonsági információkat.)

 

A Cebu Pacific Airlines szexibbre vette a figurát: férfi és női utaskísérőik külön-külön koreográfiára és zenére táncolva mutatják be, pontosan hogyan is kell bekapcsolni a biztonsági övet. Nézzétek el nekem, ha a hölgyek produkcióját teszem ide, de az uraké is megtalálható ITT

Nem minden újítás arat azonban osztatlan sikert. Tavaly a Quantas a repülő-fanatikus hollywoodi színészt, John Travoltát kérte fel, hogy legyen a légitársaság "nagykövete", s vele rögzítették biztonsági bemutatót. A kapitányi egyenruhában feszítő Travoltát giccsesnek találják az utasok, a légi utaskísérőket pedig feldühítette azzal, hogy 'team'-nek nevezte őket, 'crew' helyett. Végül aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy Travolta helyett a súlyosan megsérült Quantas Airbus A380-assal bravúros kényszerleszállást végrehajtó, hősként ünnepelt Richard De Crespigny kapitány szerepeljen a társaság járatain vetített videón.

Ti láttatok már hasonló rendhagyó produkciót valamelyik járaton? Milyen biztonsági bemutatót látnátok legszívesebben a repülőgépek utasaként?

UPDATE: Nem tudom még így utólag is nem belinkelni George Carlinnak, a sajnos már elhunyt amerikai komikusnak a rövid egypercesét a biztonsági előadásról. Nagyon vicces. Katt ide!