Szenzáció: így zuhant le Obama - majdnem (Videóval)

Szeretem azt, amikor semmilyen hírértékkel nem bíró hírek is a címlapokra kerülnek, ami igencsak jellemző a repüléssel kapcsolatban. Ilyen az a friss hír is, hogy az elnöki repülőgép, az Air Force One pilótái átstartolást hajtottak végre a hartfordi Bradley Field repülőtéren. A Boeing 747-es helyi idő szerint reggel 10 előtt érkezett, ILS megközelítést hajtva végre a repülőtér 6-os futópályára, másfél mérföldes látótávolság és 300-1000 láb felhőalap mellett.

Az Air Force One leszállás előtt Hartfordban (forrás

Az eset pontosan így történt:

A megközelítési irányító megkérdezte a pilótát, hogy a elkapta-e a localizer-t, majd az igenlő válasz után átadta a gépet a hartfordi irányítótoronynak. Ekkor a szokásos eljárás szerint minden forgalmat megállítottak a repülőtéren és környékén, kivételt egyedül egy, a biztonságiakat szállító helikopter képezett. Az AF1 megkapta a leszállási engedélyt, de nem sokkal később a pilóta ezt rádiózta: "Torony, itt AF1, át kell startolnunk." Az irányító utasította, hogy emelkedjen 5000 lábra majd hamarosan új irányvektorokkal  a crosswind-re fordította, miközben még azt is megkérdezte, lesz-e elég helyük a fordulóra. Az AF-1 pilótája igennel válaszolt. Mintegy 5 percbe telt, míg a 747-es ismét nekikezdett az ILS megközelítésnek, s ez alkalommal sikeresen landolt. Annyira hajmeresztő volt az eset, hogy Linda Feldmann, az Obamával a gépen utazó riporter semmit sem vett észre az egészből, s csak a hírekből értesült arról, mi történt. (Érdemes elolvasni a cikket:"Halálközeli élményem" az Air Force One-on)

Nem is Amerika lenne, ha nem készült volna videó az esetről. Kis futással járt az irodában, de megérte. Csak erős idegzetűeknek:

http://www.wfsb.com/video/27939937/index.html

Jól látható, hogy tényleg nagyon alacsony volt a felhőalap, így a pilóta nyilván biztosra ment, s inkább ment egy kört. S összesen ennyi történt.

Nemrégiben a Michelle Obamát szállító Boeing 737-esnek kellett átstartolnia az Andrews légitámaszponton, mivel az előtte landoló C-17-esnek nem lett volna elég ideje elhagyni a futópályát, mielőtt a gép földet ér. A két gép között 2,94 mérföld volt a távolság, amikor a 'GO-AROUND' elhangzott, s ezt természetesen a sajtó már 'near miss'-ként hozta le. Nos, így lehet 'no news'-ból headline.

   

Az "újjászületett" Michelle Obama megkönnyebbülten integet (Forrás)

Reméljük egyiküknek sem lesz többé ilyen borzalmas élményben része;)

Címkék: air, one, 737, boeing, force, 747, c 17