Fekete nap Reno-ban...

Szörnyű baleset képei járják be a sajtót ma: a Reno Air Races versenyén a nevadai Reno Stead repülőtéren, a nézők közé zuhant az egyik résztvevő, a veterán Jimmy Leeward P-51D Mustang repülőgépe, s sajnos rajta kívül nyolcan meghaltak, 75-en pedig megsebesültek, köztük 25-en válságos állapotban vannak.

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a pilóta elveszítette uralmát a gép fölött, amely irányíthatatlan dugóhúzóban zuhant éppen a nézőtér első sorai közé.

A "Gallopping Ghost" névre keresztelt gép a versenyre erősen átalakított Mustang volt, javítottak az aerodinamikai tulajdonságain, rövidebbek a szárnyai és erősebb a motorja is. Az eredeti kabint is kicserélték.

A Reno Air Races, vagy ahogy nevezik, a National Championship Air Races, 1964 óta kerül megrendezésre, kicsit olyan mint a repülés Formula-1-e, bár - mivel a versenyt egy zárt, 3 vagy 8 mérföldes (a sugárhajtású gépeknek) ovális pálya síkjában rendezik - inkább a repülés Nascar-jának kellene nevezni. A kanyarokat jelző pilonok mutatják a legalacsonyabb engedélyezett repülési magasságot(!), s tilos 350 lábnál magasabbra emelkedni, miközben a gépek sebessége könnyen eléri az 500 mérföld/órát. Hogy is néz ez ki az egyik résztvevő sugárhajtású gép pilótafülkéjéből? Így:

Nem is csoda tehát, hogy a verseny eddig története során 19-en szenvedtek halálos balesetet. 2007-ben három pilóta halt meg 4 nap alatt egymástól független balesetekben, amely miatt már akkor is sokan komoly FAA szigorításokat követeltek, s nem kevesen a versenyek betiltása mellett kampányoltak. A mai nap egyértelműen a sorozat fekete napja...  

 UPDATE: Felkerült az internetre egy fotó, amely azt mutatja, hogy a Mustang vízszintes vezérsíkjáról a balesetet megelőzően hiányzott a magassági kormány kiegyenlítő lapja, amely nélkül pillanatok alatt irányíthatatlanná válhatott.

Forrás: The Union/Tim O'Brien

Nem ismeretlen ez, más P-51-esekkel is előfordult, s okozhatja például az úgynevezett flutter-jelenség, amikor a túl gyorsan haladó repülőgép szárnyain és vízszintes vezérsíkján káros rezgések jelennek meg, amelyek végül könnyen szerkezeti károsodást is okozhatnak. Például így:

Nagyon köszönöm Tego-nak, hogy felhívta a figyelmemet a friss infóra!