Állati potyautasok

Friss hír, hogy a Scandinavian Airlines Stockholmból Chicagóba közlekedő járatát törölni kellett, mivel az Airbus A330 fedélzetén a gép felkészítése közben egy egeret láttak, amelyet nem sikerült a kihelyezett csapdákkal megfogni!

Nevetségesnek tűnik, hogy egy 20 grammot nyomó apró rágcsáló földre kényszeríthet egy kétszáz tonnás óriásgépet, de ismerve a rágcsálók "mindent megrágok, mert hátha ehető, meg egyébként is nő a fogam" mentalitását és azt, hogy ezekben a gépekben mintegy 500 kilométer hosszúságú, több százezer kábel található, érhető a légitársaság aggodalma: valamely létfontosságú kábelköteg átrágása katasztrofális következményekkel járhat.

Az eset persze nem egyedi. A Qantas júniusban kényszerült földön tartani egyik Boeing 767-esét, mivel a fedélzeti defibrillátor tárolójában találtak öt patkánykölyköt. A gépet fertőtlenítették, átvizsgálták, s visszatérhetett a szolgálatba. Arról persze nem szólnak a híradások, hogyan kerültek oda a kölykök, s vajon a szüleiket megtalálták-e?

Februárban az USA Egészségügyi Hivatalának ellenőrei a Delta egyik járatán rágcsálóktól eredő ürüléket és vizeletet találtak az utastérben és a mosdókban egyaránt, ráadásul a felszolgált ételek előkészítésére használt helyiségekben is! A hatóság figyelmeztető levele elolvasható ITT.

Néha nemcsak ilyen hétköznapi állatok bukkannak fel a gépeken. A városi legendák között szerepelt például az az internetes álhír is, hogy az arachnius gluteus névre hallgató mérges pók több repülőgép mosdójában is tanyát vert és számos utast csak a gyors orvosi beavatkozás mentett meg a csípése után. Ez természetesen nem igaz (mikor jelenik meg az iwiw-en?), de például a Dél-Amerikából induló teherszállító gépekre kerülő szállítmányokba időről-időre feljutnak pókok, egyéb rovarok vagy kígyók. És nem csupán az ilyen egzotikus járatokon.

Jeff Ellist ez év júniusában álmában szúrta meg egy skorpió az Alaska Airlines Seattle-ből Anchorage-ba tartó járatán. Az állat feltehetően Texasban juthatott a gép fedélzetére. A férfinak szerencséje volt, semmiféle allergiás reakció nem lépett fel, bár a mentősöknek Anchorage-ban meggyűlt a bajuk az esettel: Alaszkában nincsenek skorpiók, így a google-ön kellett utánanézniük, mi is a teendő. Ellisnek a légitársaság 2 ingyenjegyet és 4000 törzsutas-mérföldet ajánlott fel. 2009-ben egy másik férfit egy Phoenixből Indianapolisba tartó gépen mart meg egy skorpió, s a leszállás után további hatot találtak a fejük fölötti csomagtartóban! Szerencsére neki sem lett semmi baja.

Talán az egyik legveszélyesebb élménye Monty Coles pilótának volt, akivel 2006-ban Piper Cherokee gépe kormányánál hirtelen egy másfél méteres fekete kígyó nézett farkasszemet, a műszerfal alól előtekeredve! Megpróbálta kézi rádiójával leütni, de csak a jobb oldali ülésre esett. Ekkor Coles megragadta a feje mögött, s a kígyó rátekeredett a kezére. Végül egy kézzel sikerült kényszerleszállást végrehajtania. Utólag elmondta, hogy szerinte a kígyó jobban félt, mivel még sohasem repült korábban...

Nem mindig kell Hollywoodra várni az ilyen történetekhez. Persze a "Zs"-kategóriás filmek között is szerepel ez a téma: Samuel L. Jackson egyik nagy tévedése a Snakes on a Plane (Kígyók a fedélzeten) című akció-thriller, amelyben FBI-ügynökként küzd a gépen hemzsegő mérges kígyókkal...Csak én gondolom úgy, hogy ezt nem kellett volna???

Ugye, hogy állati jó dolog a légi közlekedés?