Az első szaúdi pilótanő: autót nem vezethet- repülőt igen

A nők egyenjogúsága szempontjából Szaúd-Arábia a világ egyik legelmaradottabb országa: minden nőnek - kortól függetlenül - van egy férfi gyámja, nem szavazhatnak, nem viselhetnek politikai hivatalt. S az arab ország az egyetlen a világon, ahol nem vezethetnek autót. Gondolnátok, hogy egy szaúdi hölgy mégis kereskedelmi pilótaként dolgozhat?

Al-Waleed bin Talal herceg, az uralkodó unokaöccse, mellesleg milliárdos vállalkozó, mindig is fontosnak gondolta a nyugati és az iszlám civilizáció közötti hídépítést (ő maga Kaliforniában járt egyetemre), s számos egyéb ügy mellett a nők egyenjogúsításának is lelkes támogatója. 2004-ben felhívást tett közzé, amelyben vállalta, hogy egy jelentkező hölgy részére kifizeti a pilótaképzése a teljes költségét, illetve havi ösztöndíjat is juttat neki. A jelentkezők közül Hanadi Zakarya Hindire esett a választás, aki az ammani repülőakadémián kezdte meg tanulmányait. A herceg többször is hangsúlyozta, a növendék "igazi muszlim hölgy, aki ezzel semmit sem tesz az iszlám tanításai ellen." Erre szükség is volt, hiszen az ortodox vallási csoportok éles hangon kritizálták a bátor nőt.

Hanadi a tanfolyamot elvégezve megszerezte a kereskedelmi pilótaigazolványt, majd a műszeres repülési jogosítást is, s 10 éves szerződést között vele a herceg cége, a Kingdom Holding Company. Később az európai kereskedelmi pilótaigazolványt is megszerezte, s a típusminősítést a Hawker 800-as business jetre.

A herceg magánflottájában a Boeing 747-es és a vadonatúj Airbus 380-as típus is megtalálható: lehet, hogy hamarosan ezeknek a pilótaülésében is láthatjuk az úttörő pilótanőt. (Mellesleg: az A380-asa igazi repülő palota: 176 millió dollárt költött csak a gép minden luxussal felszerelt berendezésére...)

Azt gondolhatnánk, hogy óriási lemaradásban van az arab ország a fejlett nyugathoz képest a női aviátorok alkalmazásában, de ez nem minden ország esetében igaz.

Az USA-ban az első hivatásos női pilótát 1934-ben alkalmazta a General Airlines. Helen Richey után azonban csak az 1970-es évektől jelentek meg a női első tisztek, az első kapitány pedig Emily Warner lett 1976-ban. A Lufthansánál csak 1986-ban, a British Airways-nél 1987-ben alkalmaztak először női pilótát.

Magyarországon sokáig érvényben volt egy törvény, amely a nők és a fiatalok egészségének védelmére hivatkozva kizárta a hölgyeket a mezőgazdasági és kereskedelmi repülésből. A Malév és az ország első közforgalmi női pilótája, Czigány Ildikó 1998-ban került a társasághoz, s miután több mint négyezer órát töltött el a Fokker-70-es jobb ülésében,  2005-ben kinevezték kapitánynak, s hamarosan a Boeing 767-es típuson is repült.

Czigány Ildikó a Boeing 767-es kormányánál (Forrás)

Címkék: repülés, nők, pilóta, a380